Onze geschiedenis

De geschiedenis van Mary's Meals begon met de liefdadigheidsorganisatie met de naam Scottish International Relief (SIR), die werd opgericht nadat Magnus MacFarlane-Barrow en zijn broer Fergus hulp brachten vanuit hun huis in Argyll, Schotland, naar Medjugorje, Bosnië en Herzegovina, tijdens de oorlog in 1992.

Gedurende de volgende 10 jaar groeide SIR. Ze begonnen met het bouwen van huizen voor achtergelaten kinderen in Roemenië, hielpen terugkerende vluchtelingen naar Liberia door mobiele klinieken op te zetten en bleven materiële hulp bieden aan Kroatië en in Bosnië en Herzegovina, terwijl ze ook vele andere projecten konden financieren.

 

Ze vertrouwden op de vrijgevigheid van de lokale bevolking in hun dorp Dalmally in Argyll, Schotland, die ijverig voedsel, dekens en andere soorten hulp schonken, die vervolgens werden opgeslagen in de 'loods' van de familie. Dezelfde 'loods' dient nog steeds als wereldwijd hoofdkantoor van Mary's Meals - het is Magnus' kantoor, tot op de dag van vandaag.

 • Mary's Meals werd opgericht in 2002

  Mary's Meals is ontstaan in 2002 toen Magnus het land Malawi bezocht tijdens een periode van ongersnood.Daar ontmoette hij een moeder die stervende was aan AIDS.Toen Magnus haar oudste zoon Edward vroeg wat zijn dromen waren voor zijn leven, gaf hij eenvoudigweg dit antwoord : “Ik wil genoeg te eten hebben en ooit naar school kunnen gaan.”Dat moment was doorslaggevend en daar ontstond de inspiratie die leidde tot de oprichting van Mary's Meals. In 2002 begon Mary's Meals aan 200 kinderen in Malawi een maaltijd te geven op school.

   

  Mary's Meals door de jaren heen. In 2010 ontving Magnus een CNN Hero Award van onze vriend en internationale ambassadeur, Gerard Butler.  Gerard prees Magnus voor zijn werk en zei: “Elke dag laag Magnus de kinderen weten dat ze belangrijk zijn, dat er mensen zijn duizenden kilometers ver weg die om hen geven.” Dat moment was doorslaggevend en daar ontstond de inspiratie die leidde tot de oprichting van Mary's Meals.  In 2002 begon Mary's Meals aan 200 kinderen in Malawi een maaltijd te geven op school.

 • Mary's Meals door de jaren heen

  In 2010 ontving Magnus een CNN Hero Award van onze vriend en internationale
  ambassadeur, Gerard Butler.  Gerard prees Magnus voor zijn werk en zei: “Elke dag laat Magnus de kinderen weten dat ze belangrijk zijn, dat er mensen zijn duizenden kilometers ver weg die om hen geven.”

 • 2011

  Naast de schoolmaaltijdprogramma's ging het werk voor noodhulp ook door. We bundelden onze krachten met onze langdurige vrienden in Malawi en een Zuid-Afrikaanse organisatie- Gift of the Givers - om noodvoedselhulp te leveren aan meer dan 40.000 mensen in Somalië.

 • 2012

  Met de schoolvoedingsprogramma's als focus van ons werk, heeft SIR officieel zijn naam als geregistreerde liefdadigheidsinstelling veranderd naar Mary's Meals.

 • 2014

  Het aantal kinderen dat Mary's Meals ontvangt, blijft groeien dankzij de vrijgevigheid van onze supporters. We naderen het punt waarop we bijna een miljoen kinderen elke schooldag van voedsel voorzien.

Een miljoen

In 2015 bereikte Mary's Meals
één miljoen kinderen met een schoolmaaltijd. Om deze ongelooflijke mijlpaal te vieren, werd het boek van Magnus, "The Shed That Fed A Million
Children", gepubliceerd. Het boek is vertaald naar het Nederlands met als titel "De Loods die 1 miljoen kinderen te eten gaf" en kan worden aangekocht of besteld door een mail te sturen naar christine.vandebuerie@marysmeals of door te bellen naar het nummer van Christine Vandebuerie 0478 67 53 13.

Twee miljoen

In 2021 bereikte Mary's Meals de mijlpaal van 2 miljoen maaltijden die dagelijks worden opgediend aan kinderen in de armste landen ter wereld. Het boek werd bijgewerkt met een extra hoofdstuk en heet nu "The Shed that Fed 2 Million Children" om de 2 miljoen kinderen te vieren.  De vertaling hiervan is momenteel niet in het Nederlands te verkrijgen.